Gehechtheid

      Geen reacties op Gehechtheid

De Sleutel tot Je ZelfGehechtheid. Eén van de redenen waarom we niet vrij uit en gelukkig kunnen leven. Althans, als je het mij vraagt. Een mooie aanvulling op de eerdere twee blogs over goed voor jezelf zorgen.

Status

“Als ik een master-degree heb dan ben ik pas iemand!”, roept een vriendin enthousiast uit. Een uurtje later maakt ze, enigszins trots, de opmerking: “Mijn uiterlijk maakt mij toch tot wie ik ben.”

Een vriend legde onlangs, met een grote grijns, drie mobiele apparaten op tafel. Hij had ze gekregen omdat hij een nieuwe baan had. Toen ik hem daarop vroeg: “En, ben je gelukkig?”, barstte hij in huilen uit.

Een andere vriendin valt op vrouwen, maar durft daar niet voor uit te komen, want “wat zullen ze er van denken?” Dus blijft ze de schijn ophouden van ‘gelukkig’ getrouwd zijn, woont ze met haar man in een groot en prachtig gerenoveerd huis, hebben ze twee grote auto’s in de garage staan en hebben ze bijna geen intimiteit en leven ze langs elkaar heen.

Wie ben jij?De Sleutel tot Jezelf

Ik begrijp deze hang naar status niet zo goed.
Voor mij ben jij niet je diploma, je uiterlijk, je gadgets of je seksuele voorkeur. Voor mij ben jij wie je in wezen bent, achter al die maskers, opsmuk, status en zorgvuldig opgebouwde imago.
Maar dat lijkt een unicum te zijn in deze wereld.

Wat zit hier toch achter? Waarom identificeren wij ons met wat we hebben of wat we kunnen? Heeft het met afgunst, jaloezie, onzekerheid, angst te maken? Zijn dat redenen om ons te hechten aan dingen buiten ons?
En hoe zit het dan met de positieve dingen, zoals je hechten aan mensen die je dierbaar zijn, prettige ervaringen, culinaire genoegens…
Ook dat is gehechtheid.

Verwachtingen

Op het moment dat je je ergens aan hecht, krijg je verwachtingen. En als je verwachtingen hebt, wordt je omver gegooid als daar niet aan voldaan wordt. Ook als het gaat om de fijne dingen in het leven. Al is het maar dat je je erover opwindt als je in de file staat (op weg naar een baan, in een auto), of als je eten lang op zich laat wachten in een restaurant, of als je ’s-ochtends een puistje op je kin ontdekt.

Als onze verwachtingen niet worden waargemaakt, worden we chagrijnig, boos, verdrietig, of wat dan ook, en gaan we al die dingen die buiten ons liggen, de schuld geven van onze misère.

De Sleutel tot Je ZelfVerantwoordelijkheid

Waarom laten we dingen buiten ons, ons humeur en gevoel bepalen? En daarmee onze gezondheid en dus onze levensverwachting. Gespannenheid heeft niet zoveel met uiterlijke situaties te maken, maar vooral met de manier waarop we met die uiterlijke problemen omgaan. Jij kunt zelf op ieder moment van de dag kiezen hoe jij reageert op onverwachte dingen. Jouw reactie heb jij helemaal zelf in de hand. Jij hebt de mogelijkheid om boos te worden, je te verbazen of zelfs om heel bewust om de dingen te glimlachen en vrolijk en kalm te blijven.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we kalm blijven, wat de wereld ons ook voorschotelt?

Allereerst misschien wel door je af te vragen: bén ik werkelijk mijn bezittingen? Heb ik deze bezittingen allemaal nodig? Maakt mij dit werkelijk gelukkig? Of is het geluk van korte duur en voel ik me daarna alleen maar ellendiger?
Niet alles wat lonend lijkt, is dat ook. En andersom: dat wat in eerste instantie niet van belang lijkt, blijkt vaak meer waard te zijn dan het winnen van de Staatsloterij.

Ik las laatst een mooi voorbeeld: een mot op zoek naar licht kan verbranden als ze in plaats van een lamp, een vuur als lichtbron kiest.

Tips

Op het moment dat er dan iets gebeurt:

  • Realiseer je dat je op ieder moment zelf de keuze kunt maken hoe te reageren.
  • Blijf diep en rustig ademhalen.
  • Besef je: er wordt je niets aangedaan, er wordt je alleen maar iets zichtbaar gemaakt. Namelijk: jouw gehechtheid aan iets, wat bepaalde verwachtingen heeft opgeroepen die niet worden ingelost.
  • Doe moeite om dat wat je ongelukkig maakt los te laten.

Dat loslaten is soms nog niet zo makkelijk. Het belangrijkste wat je los kunt laten is je ego. Die blokkeert jou de weg naar vrijheid, innerlijke rust en kalmte.
En onthoud: Rome is ook niet in één dag gebouwd. Oefening baart kunst. Om maar eens wat clichés te noemen.

TransformerenDe Sleutel tot Je Zelf

Gehechtheid, goed voor jezelf zorgen, loslaten, verwachtingen,… Iedereen herkent het wel als thema’s die geregeld langs komen in het leven. Zou het niet fijn zijn om daar nu echt eens van los te komen, om daar wat meer inzicht in te krijgen, en wat meer handvaten om mee om te gaan? Deze onderwerpen zijn een mooi doel zijn om de Transformatieworkshop mee te gaan volgen. Dat is een krachtige en diepgaande workshop die inzicht geeft in jouw levenspad. Tijdens dit pad kom je inzichten, belemmeringen, hulp en overtuigingen tegen die allemaal wat te zeggen hebben over het onderwerp waar je mee speelt. Op die manier geeft de workshop prachtige inzichten en biedt je stappen om mee verder te gaan.

Mocht je liever persoonlijk aan de slag gaan met deze thema’s, dan biedt de Sensi-therapie  daartoe volop mogelijkheden. Wil je weten wat de Sensi-therapie en Jessica daarin voor je kunnen betekenen? Neem gerust eens contact op. Bovendien heb ik nu een heel gunstig tarief om het voor iedereen beschikbaar te maken!

Kijk gerust eens rond op de site en hou mijn weblog in de gaten! Ik vind het een zeer interessant onderwerp en ga er de komende dagen zeker nog veel meer over schrijven!

En wil je er zelf ook iets over schrijven? Dat mag! Hieronder kan je je reactie achter laten!

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *