Goed voor jezelf zorgen

      Geen reacties op Goed voor jezelf zorgen

De Sleutel tot Je Zelf Goed voor jezelf zorgen. Uit de reacties op mijn vorige blog “Zorg goed voor jezelf!”  blijkt dat we dat toch niet zo goed doen als we zouden willen én dat we het lastig vinden om het te veranderen.
Want; hoe doe je dat nu, goed voor jezelf zorgen?

Veranderen 

Eigenlijk is het heel makkelijk te veranderen: gewoon doen! Meer is er niet voor nodig. Dat kan per direct. Ja, ik weet; verandering lijkt lastig, ook ik heb het nog niet altijd onder de knie, maar oefening baart kunst, van fouten leer je en je mag altijd weer opnieuw beginnen!
Ofwel; wees vooral lief voor je zelf, mild!

Tegen de natuur in 

touchofrose.visie_Hoe makkelijk zorgen we voor anderen en hoe moeilijk voor onszelf. Hoe raar en tegennatuurlijk is dat! Heb je ooit een aap gezien die niet goed voor zichzelf zorgde, of een leeuw, een tijger, een vogel, om het even wat voor dier dan ook? Volgens mij beschikt alleen de mens over dat vermogen.
En waarom doen we dat? Wat hebben we er nu werkelijk mee te winnen als we niet goed voor onszelf zorgen? Alles wat we doen (of laten) heeft een tweede winst, het levert iets op, anders zouden we het allang gelaten hebben. Maar wat levert het dan op als we niet goed voor onszelf zorgen?

Opvoeding

Of we het nu willen of niet; het heeft toch met onze opvoeding te maken. Ondanks dat ouders, opvoeders, juffen en meesters naar beste eer en geweten hebben gehandeld, krijgen we toch van hen hun angsten, opvattingen en overtuigingen mee. Het maakt niet uit of ze het letterlijk hebben verteld of niet, of ze het ons daadwerkelijk mondeling hebben aangeleerd of niet; we nemen het van ze over.

Tenslotte hoor je nooit iemand tegen een kind zeggen: “Het maakt niet uit wat je moeder / vader / juf / meester zegt, vertrouw jij nu maar op wat je van binnen voelt, en ga daar op af!”

We hebben niet geleerd lief voor ons lichaam te zijn, ons gevoel te volgen of trouw te zijn aan ons lichaam. In plaats daarvan hebben we geleerd controle te houden over dat lijf, het vooral niet te overladen met complimentjes en liefde, er zeker geen vertrouwen in te stellen en schuldgevoelens op te bouwen.

En niet alleen vanuit onze persoonlijke opvoeding krijgen we dat mee, ook vanuit geloof, politiek, cultuur, etc.

De Sleutel tot Je ZelfDit zijn allemaal zulk diepgewortelde overtuigingen, dogma’s en opvattingen, dat ze nog niet zo makkelijk uit te roeien zijn. Maar bewustwording ervan is al een grote stap vooruit!

Rolmodel 

Hoe is jouw opvoeding geweest? Hebben je opvoeders geleerd om goed voor jezelf te zorgen? Om je lichaam te behandelen met liefde of ergernis? Zijn ze attent geweest op je behoeften, of werden die genegeerd? Hebben zij je aangemoedigd te luisteren naar wat je gevoel je ingaf, of hebben ze je geleerd te gehoorzamen aan wat ‘de volwassene’ zei?

Als kind kijk je op naar de volwassene, zeker als dit je opvoeder is. Zíj weten tenslotte alles. Dus als zij zeggen dat je iets niet goed had gedaan, geloofde je dat. Als zij op je mopperden, geloofden we dat we in geen geval goed waren. Je deed hen na, trad in hun voetsporen; zij waren jouw rolmodel. Je vertrouwde er blind op dat het goed was, wat zei je vertelden of voordeden.

Volwassen worden 

Naarmate je ouder werd, zag je misschien soms wel in, dat het niet helemaal klopte, wat je ouders je hadden voorgehouden. En nu je volwassen bent mag je volledig zelf beslissen wat je doet, zegt en laat. Maar toch… ook al zijn we allang het huis uit; de aanwezigheid van je opvoeders blijft altijd merkbaar. Zelfs in je eigen huis, zelfs als je aan de andere kant van de De Sleutel tot Je Zelfwereld zou wonen. Ze zijn er altijd geweest en ze zijn er nog steeds; diep in ons innerlijk, waar we hun overtuigingen, meningen, opvattingen en waarden nog steeds naleven. In ons hoofd horen we nog steeds hun stemmen die ons vertellen wat wel en niet mag. Nog steeds luisteren we daarnaar.

Schuldgevoel

Vaak ligt de basis tot het instandhouden van dit zelfdestructieve gedrag in schuldgevoel. We voelen ons schuldig als we het anders doen dan ons jarenlang is ingeprent. We voelen ons schuldig als we niet voor anderen zorgen. We voelen ons schuldig als we niet tevreden zijn met ons leven. We voelen ons schuldig als we onze eigen behoeften nastreven.

Bewustwording

Bewustwording van deze patronen is een eerste, hele grote stap, in het proces naar heelwording.
Veel van de zogenaamde ‘psychosomatische’ klachten zou hier zelfs mee te maken kunnen hebben. Te denken valt dan aan: voortdurende vermoeidheid, verslavingen, angsten, depressies, nachtmerries, woede, fobieën, grote innerlijke verdeeldheid, etc.

Goed voor je Zelf zorgen

De Sleutel tot Je ZelfBinnen de Sensi-therapie  is er een speciaal protocol ontwikkeld om los te komen van de stemmen in ons hoofd die van anderen zijn, om los te komen van overtuigingen, meningen en opvattingen die niet van onszelf zijn. Veel mensen zijn gevoelig voor dit soort energieën en pikken nu nog steeds van alles van anderen op.

Wil je weten wat de Sensi-therapie en Jessica daarin voor je kunnen betekenen? Neem gerust eens contact op. Bovendien heb ik nu een heel gunstig tarief om het voor iedereen beschikbaar te maken!

Ook kan dit onderwerp een mooi doel zijn om de Transformatieworkshop mee te gaan volgen.

Kijk gerust eens rond op de site en hou mijn weblog in de gaten! Ik vind het een zeer interessant onderwerp en ga er de komende dagen zeker nog veel meer over schrijven!

En wil je er zelf ook iets over schrijven? Dat mag! Hieronder kan je je reactie achter laten!

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *