De kaart is niet het gebied

      Geen reacties op De kaart is niet het gebied

KaartWe maken allemaal een mentale kaart van de wereld. Dat doen we door middel van onze zintuigen, door taal en door onze ervaringen te coderen en daarna op te slaan.
Met je zintuigen neem je de wereld om je heen waar. Je zintuigen (zicht, gehoor, tastzin, smaak en reuk) zet je dus in om je ervaringen om te zetten in bewust en onbewust denken. Datzelfde doe je door middel van taal. Taal gebruik je om je ervaringen betekenis te geven, om je ervaringen over te brengen op jezelf en op anderen. En tot slot geef je je ervaringen mentaal een soort code mee om ze vervolgens op te slaan. Deze codes zorgen voor bepaalde gedrags- en denkpatronen.

De kaart 

Het hele proces zoals hierboven omschreven zorgt voor een soort mentale kaart van de wereld. Maar, net zoals dat een landkaart of plattegrond niet hetzelfde is als dat deel van de wereld wat je op de kaart kunt zien, zo is dat ook met onze mentale kaart. Die mentale kaart die wij van de wereld hebben gemaakt is niet de wereld zelf. Wij reageren op bepaalde weergaven van de werkelijkheid, niet op de werkelijkheid zelf.

Mogelijkheden Kaart

Dat zorgt ervoor dat we oneindig grote mogelijkheden hebben om een eigen werkelijkheid te scheppen. Kijk maar eens naar getuigenverslagen van een ongeval bijvoorbeeld. Als er drie getuigen zijn, zullen ze je alle drie een andere verklaring geven. Hier is dan de vraag: wie heeft er gelijk? Alle verslagen van een ongeval vormen voor de betreffende getuigen de werkelijkheid.
Die oneindige mogelijkheden zijn er ook de oorzaak van dat het menselijk geheugen zo ontzettend kneedbaar is.
Zo vertelde mijn man laatst een verhaal over zijn jeugd. Hij is de oudste van in totaal 5 jongens. Hij vertelde het verhaal aan een van zijn broers, die bij het voorval aanwezig was geweest. Zijn broertje herinnerde zich echter een compleet ander verhaal. Het was hetzelfde voorval, maar met een totaal verschillende werkelijkheid.
Ook hier weer kan je je afvragen wie er gelijk heeft. Beide broers geven hun werkelijkheid.

Ongekende mogelijkheden

Dit gegeven biedt ongekende mogelijkheden! Hóe we over dingen denken is belangrijker dan je weet. Mentale kaarten kunnen worden bijgewerkt en opnieuw kunnen worden bedacht.

Het is nooit te laat om een gelukkige jeugd te hebben!

Je kunt niet veranderen wat je feitelijk is overkomen, maar je bezit wel het vermogen om verandering te brengen in de manier waarop je dat nu interpreteert en eraan terugdenkt. Hieronder een oefening om je hierbij te helpen.

KaartOefening

  1. Kies een enigszins onplezierige herinnering uit, die tot nu toe goed was voor een echt beroerd gevoel. Bijvoorbeeld een moment waarop je vond dat je voor schut stond, of een deel van je werk verprutst had. Neem een realistisch en specifiek voorbeeld en kijk dan goed welke beelden en geluiden zich bij die terugblik aan je opdringen. Concentreer je op de herinnering en let op het gevoel dat je erbij krijgt. Als dat helemaal gelukt is, laat je de herinnering weer even los.
  2. Kies een muziekstuk uit dat absoluut niet past bij de gevoelens die je kreeg toen die herinnering weer bij je bovenkwam. Omdat het om een onplezierige herinnering gaat, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Disney-muziekje, of slapstick-muziek, of Duitse hoempapa-muziek. Hoe slechter de muziek erbij past, hoe beter het is.
  3. Laat dezelfde herinnering opnieuw de revue passeren, maar nu begeleid door de muziek die je net hebt uitgekozen. Zie de herinnering weer helemaal voor je, net als bij de eerste stap van deze oefening, hoor de geluiden er weer bij, etc., maar nu dus met de muziek erbij.
    Doe dit een aantal malen achter elkaar.
    Wat voor gevoel geeft de herinnering nu?

Veranderingen

Ik durf te wedden dat die oorspronkelijke herinneringen nu een ander gevoel geeft. Voor de meeste mensen is deze, relatief simpele, oefening al genoeg om de specifieke situatie neutraal of zelfs onbenullig te maken. Daarmee heb je dus niet de feitelijke werkelijkheid veranderd, je hebt één van je mentale kaarten veranderd!

Gelukt?

Ik ben benieuwd wat de oefening voor jou heeft gedaan. Wil je jouw ervaring delen met mij en anderen door je ervaring hieronder bij de reacties te plaatsen?

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *