Waarom schrijven gezond is

      Geen reacties op Waarom schrijven gezond is

Als mensen het Schrijfcafé op deze website zien staan, zijn ze in eerste instantie verbaasd: dat past toch helemaal niet bij alles wat we doen? Schrijven, is dat niet gewoon een hobby? Wat heeft dat met LifeSpirit te maken? Wat heeft dat met persoonlijke ontwikkeling te maken? Ik kan je zeggen: heel veel! Dit heeft met verschillende dingen te maken.

schrijven is gezond

Zelfexpressie

Schrijven is een manier om jezelf tot uitdrukking te brengen, om je gedachten te ordenen, emoties van je af te schrijven en inzichten te delen. Een vorm van zelfexpressie dus.

Minder piekeren

Het ordenen van je gedachten en het van je af schrijven van emoties helpt om je hoofd leeg te maken, wat er weer voor zorgt dat je minder piekert. Schrijven kan dus een goed hulpmiddel zijn tegen slapeloze nachten, of tegen cirkelredeneringen die in je hoofd blijven rondspoken. Door je gedachten op papier te zetten, ontstaat vaak ook meer duidelijkheid en meer inzicht. 

Reflectie

Schrijven geeft je de mogelijkheid om de gebeurtenissen nog eens opnieuw te bekijken. Wellicht durf je zelfs een stapje verder te gaan door op te schrijven hoe je in het vervolg anders kunt reageren. Op die manier wordt schrijven ook een vorm van reflectie. Je houdt jezelf een spiegel voor.

Rust en ontspanning

Door het van je af schrijven van gedachten en emoties ontstaat er meer rust en ontspanning. De stress vermindert en er zijn zelfs onderzoeken gedaan naar de effecten van schrijven op depressieve klachten. Het is gebleken dat deze drastisch kunnen verminderen of zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Schrijven helpt je dan ook vitaal en levenslustig te blijven, danwel dat opnieuw te worden.

Dromen worden werkelijkheid

Je kunt het schrijven ook gebruiken om te kijken naar je dromen en hoe je die wilt bereiken. Door te beschrijven hoe je je dromen opdeelt in concrete doelstellingen en vervolgens bijhoudt wat je doet om die doelen te behalen, kunnen dromen werkelijkheid worden!

Positief zelfbeeld

Door al deze positieve effecten kan het zomaar zijn dat je zelfbeeld ook op een positieve manier verbetert. 

Andere voordelen 
Naast al deze ‘gezondheidsaspecten’ zijn er ook nog een aantal andere voordelen aan het schrijven. Zo helpt het schrijven bij taalontwikkelingen, het bevordert een bepaalde speelsheid en het activeert delen van de rechterhersenhelft, wat dan weer voor een balans tussen de beide hersenhelften kan zorgen, omdat veel mensen voornamelijk hun linkerhersenhelft gebruiken.
 
Kortom; schrijven is niet alleen erg leuk om te doen, het is ook nog eens ontzettend gezond en het zou zomaar eens kunnen helpen je LifeSpirit terug te vinden!
Dus, zien we jou bij het volgende schrijfcafé of bij de Loesje workshop?
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *