Zorg goed voor jezelf!

      Geen reacties op Zorg goed voor jezelf!

De Sleutel tot Je Zelf“Zorg goed voor jezelf!” Hoe vaak heb jij het toegewenst gekregen? En in hoeverre pas je dat ook daadwerkelijk toe? Ik heb mezelf lange tijd voorgehouden dat ik goed voor mijzelf zorgde. En ik hoor die gedachte bij veel mensen om mij heen. Maar hoe goed zorgen we werkelijk voor ons zelf?

“Zorg goed voor jezelf!” is iets wat ik de laatste tijd veel te horen krijg. Ik doorloop momenteel een flink transformatieproces met alles wat erbij hoort. Het is een prachtig en leerzaam proces, ondanks de soms moeilijke momenten.

Vermommingen 

De spiegel die ik vanuit mijn omgeving kreeg (ik zag het dus bij anderen gebeuren en realiseerde me daardoor dat ik dat zelf ook doe) is dat de zogenaamde goede zorg voor onszelf zich voordoet in allerlei vermommingen. Vermommingen voor vele vormen van zelfdestructief gedrag.

De Sleutel tot Je ZelfZo stoppen we onszelf vol met eten dat niet goed voor ons is. Of we zijn voortdurend op (crash)dieet. Of we verwijten ons vol schuldgevoel elk genoegen.
We beulen ons lichaam af in de sportschool of hardlopend in de plensregen tot iedere spier het uitschreeuwt. Het ergste is nog dat we ons vaak ook nog zeer voldaan en triomfantelijk voelen na zulke prestaties. Maar in werkelijkheid zijn we trots op dat we ons lichaam getemd hebben.

Vergeten te luisteren 

De vermomming van “goed voor onszelf zorgen” komt omdat we vergeten zijn hoe we moeten luisteren. Luisteren naar de boodschap van je lichaam.
We onderwerpen ons aan allerlei vormen van zelfdestructief gedrag, alleen om in de ogen van anderen aantrekkelijker te lijken. Ondanks al onze pogingen daartoe, zijn we vaak nog steeds ontzettend ontevreden over onszelf. Zó ontevreden dat we onszelf blijven kwellen door onszelf en ons lichaam voortdurend te vergelijken met dat van anderen (en dan vooral met mensen die in onze ogen mooier zijn, slimmer, handiger, gespierder, slanker, etc.).

 Brokjes negativiteit 

De Sleutel tot Je ZelfTegenover anderen zijn we vaak aardig, tonen we onze goede wil, zijn we vrolijk, maken we grapjes. Kortom; tegenover de buitenwereld doen we alles wat positief en aanvaardbaar is volgens onze culturele normen.

Omdat we op die manier alle positiviteit weggeven, bewaren we voor onszelf alles wat niet aanvaardbaar en negatief is: boosheid, angst, irritatie, verdriet, jaloezie, depressie, haat,… wanhopig proberen we het te verbergen. Want: “wat zullen ze niet van me denken?”.
Als we kwaad zijn op iemand anders, richten we onze woede vaak veel liever naar binnen dan het te uiten. Dat voelt ‘veiliger’ en gemakkelijker. Ons lichaam (ver)draagt het in stilte.

Die negativiteit moet ergens heen, dus kroppen we het op. Al deze brokjes negativiteit komen terecht in spieren en organen en worden daarmee voelbaar in de meridianen als energieblokkades. Ons lichaam slaat het trouw voor ons op.

De moraal

Zo kan ik nog wel even doorgaan: stress, spanningen, kwetsuren, gedoe,… We doen het onszelf aan en roepen ondertussen dat het goed met ons gaat en dat we goed voor onszelf zorgen. Als het lichaam dan uiteindelijk laat weten dat het een beetje teveel wordt, wat je allemaal opslaat en weg propt, dan durven we ook nog te klagen over dat lijf: “Het laat me in de steek!” We slepen het lijf naar psychotherapeuten om over alle ellende te praten, we gaan naar de dokter voor wat pillen, en we slepen ons naar de chirurg om hier en daar wat weg te laten snijden. Dan zorgen we goed voor onszelf en daarmee moet het lichaam het dan doen.

Stel je eens voor… 

De Sleutel tot Je ZelfStel je eens voor dat anderen jou behandelden zoals jij je lichaam behandelt. Hoe zou je je voelen als de mensen in je omgeving constant kritiek op je hebben, je nooit eens liefkozen of een compliment geven, je onder controle willen houden, je respectloos behandelen, je negeren, je nooit goed genoeg vinden…. Dat is wat wij met ons lichaam doen. En dat noemen we dan ‘goed voor jezelf zorgen’.

Zorg goed voor jezelf

Terwijl je lichaam jou onvoorwaardelijk lief hebt, beul jij het af, behandel je het als oud vuil en ben je je lichaam nooit behulpzaam. Toch komt er een moment dat je lichaam teveel negativiteit heeft gekregen. Dat uit zich dan in ziekte, ongelukken en pijn. Wil je dat voorkomen? Zorg goed voor jezelf!

Een mooie eerste stap is om je lichaam als een baby’tje te gaan zien. Een baby heeft uiteraard goede zorgen en koestering nodig. Maar ook bescherming, de goede voeding (zowel lichamelijk als geestelijk) en onvoorwaardelijke liefde.

Sensi-therapie en goed voor jezelf zorgen

De Sleutel tot Je ZelfSensi-therapie kan je hierbij helpen. Deze therapievorm is erop gericht om de mens in zijn totaliteit te behandelen. Het helpt om weer in balans te raken, zorgt voor meer harmonie, energie, rust en helpt om bij jezelf te komen, omdat het op alle lagen doorwerkt.

We gaan op zoek naar de patronen die ervoor zorgen dat de energie niet meer stroomt. We gaan naar ze luisteren, iets wat je al veel te lang niet hebt gedaan. Wat hebben ze jou te zeggen? Waar willen ze je voor beschermen? Als dat duidelijk is, kunnen ze geaccepteerd worden, liefdevol worden opgenomen in het geheel.

Kijk eens rond op de website wat Sensi-therapie voor jou allemaal te bieden heeft. Als je vragen hebt, kun je uiteraard altijd contact met me opnemen!

Ik hoor graag je reactie op dit blog!

 

 

 

Geïnspireerd door: Holstic Pulsing - Tovi Browning - ISBN 90-202-4335-7
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *